ENG FB kontakt

04.05.2024

Strona główna Lipiec 2016 Wykorzystanie robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym *

Wykorzystanie robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym *

Use of industrial robots in the food industry

Wojciech Kaczmarek, Szymon Borys   |   07-07-2016

Mechanik nr 07/2016 - XX Międzynarodowa Szkoła Komputerowego Wspomagania Projektowania, Wytwarzania i Eksploatacji

STRESZCZENIE: Artykuł przedstawia możliwości wykorzystania robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym. Omówiono możliwości środowisk do programowania robotów offline wspierających projektowanie komór produkcyjnych. Ich wykorzystanie upraszcza tworzenie systemu oraz umożliwia wstępną optymalizację. Do pełnej optymalizacji procesu konieczne jest uruchomienie projektu na stanowisku rzeczywistym.

SŁOWA KLUCZOWE: robotyzacja, sortowanie, programowanie offline

ABSTRACT: The article presents the possibilities of using industrial robots in the food industry. Discussed the possibility of using offline programming environments as a support in development of production chambers. Their use simplifies the creation of the system, and allows pre-optimization. To fully optimize the process, it is necessary to launch a project on the real station.

KEYWORDS: robotics, sorting, offline programming

BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:

  • Borys S. „Komputerowa wspomaganie projektowania zrobotyzowanych komór produkcyjnych – stanowisko do lakierowania karoserii samochodowej”. Mechanik. 2014, nr 7.
  • Dz. U. 2008, nr 199, poz. 1228 z późn. zm.
  • Kaczmarek W., Panasiuk J. „Środowiska do programowania robotów przemysłowych w trybie offline/online. Control Engineering. 2015, nr 2.
  • Kampa A., Atest. 2012, nr 11.
  • Kowlaski T. „Bezpieczeństwo pracy a ergonomia systemów wytwarzania”. http://217.96.20.91/TiAM/pdf/2002_03s32.pdf (pobrano 19.04.2013).

DOI: http://dx.doi.org/10.17814/mechanik.2016.7.141

Pobierz plik / download

Wojciech Kaczmarek, Szymon Borys: Wykorzystanie robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym (Use of industrial robots in the food industry) (PDF, ~0,9 MB)

Strona główna Lipiec 2016 Wykorzystanie robotów przemysłowych w przemyśle spożywczym *

Zamów NEWSLETTER

Kalendarium wydarzeń

Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Nd

Nasze propozycje

Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych. Zarysy kształtu – Falistość – Mikro- i nanochropowatość.
Stanisław Adamczak

Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych. Zarysy kształtu – Falistość – Mikro- i nanochropowatość.

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Metrologia geometryczna powierzchni technologicznych" to kompendium poświęcone tematyce pomiarów i analizy...

Układy dynamiczne w modelowaniu procesów przyrodniczych, społecznych, technologicznych
Jacek Banasiak, Katarzyna Szymańska-Dębowska

Układy dynamiczne w modelowaniu procesów przyrodniczych, społecznych, technologicznych

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Układy dynamiczne" to podręcznik związany z analizą układów dynamicznych, którą można zastosować w różnych...

Matematyczny wszechświat. Od Pitagorasa do Plancka
Joel L. Schiff (Tłum.: W. Sikorski)

Matematyczny wszechświat. Od Pitagorasa do Plancka

Wydawnictwo Naukowe PWN

"Matematyczny wszechświat" to wciągająca opowieść, która odkrywa przed czytelnikami prawa matematyczne...

Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach
Tomasz Trzepieciński

Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach

Wydawnictwo Naukowe PWN

W książce Tarcie i smarowanie w procesach kształtowania blach przedstawiono specyfikę zjawiska tarcia...

Nasi partnerzy