Influence of the lead angle of an spherical diamond head on the roughness parameters of corundum ceramics *
Wpływ kąta prowadzenia trzpieniowej ściernicy kulistej na chropowatość powierzchni ceramiki korundowej
Mechanik nr 11/2019 - Obróbka - inne rodzaje
ABSTRACT: The results of research on grinding of pre-sustained corundum ceramics with the use of a spherical diamond head are presented. In particular, the influence of the angle α of grinding wheel axis on selected surface roughness parameters at variable feed speed have been investigated. The distribution of the effective cutting speed in the contact zone of the grinding wheel with the object for the selected grinding depth have been also determined.
KEYWORDS: grinding, corundum ceramics, spherical diamond grinding wheel, grinding wheel axis angle
STRESZCZENIE: Przedstawiono wyniki badań szlifowania ceramiki korundowej wstępnie spieczonej za pomocą diamentowej, trzpieniowej ściernicy kulistej. Badano zwłaszcza wpływ kąta α prowadzenia osi ściernicy na wybrane parametry chropowatości powierzchni przy zmiennej prędkości posuwu. Określono również rozkład efektywnej prędkości skrawania w strefie styku ściernicy z przedmiotem dla wybranej głębokości szlifowania.
SŁOWA KLUCZOWE: szlifowanie, ceramika korundowa, diamentowa ściernica kulista, kąt prowadzenia osi trzpienia ściernicy
BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:
[1] Burek J., Szajna A., Rydzak T. „Wpływ kąta pochylenia osi trzpieniowej diamentowej ściernicy kulistej na chropowatość powierzchni”. Mechanik. 8–9 (2018): 706–708, https://doi.org/10.17814/mechanik.2018.8-9.111.
[2] Koprowski J., Uhlmann E., Weingaertner W. “Influence of tilt and lead angles on 5-axis grinding with spherical mounted points”. Springer, 2018: 11740–11746, https://doi.org/10.1007/s11740-018-0812-5.
[3] Marinescu I.D. “Handbook of Advanced Ceramics Machining”. CRC Press Taylor & Francis Group, 2007: 327–353.
[4] Schmidt Ch. “Koordinatenschleifen dentalkeramischer Werkstoffe mit kleinen Diamantwerkzeugen”. Shaker, Aachen 2008.
[5] Mikó B., Beňo J. „Effect of the working diameter to the surface quality in free-form surface milling”. Key Engineering Materials. 581 (online: 7 października 2013): 372–377, https://doi.org/10.4028/www.scientific.net/KEM.581.372.
[6] Burek J., Żurek P., Żurawski K. „Wpływ kąta pochylenia na chropowatość powierzchni złożonych po obróbce frezem kulistym”. Mechanik 10 (2016): 1478–1479, https://doi.org/10.17814/mechanik.2016.10.419.
DOI: https://doi.org/10.17814/mechanik.2019.11.103
* Artykuł recenzowany