Gładkościowe nagniatanie ślizgowe i toczne powierzchni frezowanej stopu aluminium *
Slide and ball finishing burnishing of aluminium alloy surface after milling
Mechanik nr 05/06/2016 - 5. Międzynarodowa Konferencja IMT 2016
STRESZCZENIE: Przedstawiono wyniki badań prowadzonych w Instytucie Zaawansowanych Technologii Wytwarzania (IZTW) dotyczących możliwości nagniatania powierzchni płaskich wyrobów ze stopu aluminium EN AW-2017A uprzednio frezowanych za pomocą frezów palcowych. Proces nagniatania tocznego realizowano wykonanym w IZTW nagniatakiem tocznym z elementem roboczym ceramicznym (Si3N4) w kształcie kulki. Nagniatanie ślizgowe wykonywano nagniatakiem z elementem roboczym z polikrystalicznego diamentu (PCD) i fazy ceramicznej (Ti3SiC2), w kształcie czaszy kulistej.
SŁOWA KLUCZOWE: nagniatanie toczne, nagniatanie ślizgowe, chropowatość powierzchni, stop aluminium
ABSTRACT: Presented are results of the research at the Institute of Advance Manufacturing Technology (IAMT) regarding the possibility of burnishing the surfaces of an aluminium alloy EN AW-2017A flat products which had been previously end-milled. Burnishing at IAMT was performed with a burnishing tool having a working part made of ceramic (Si3N4) ball. Slide burnishing was performed by a spherical cup of polycrystalline diamond (PCD) containing a ceramic phase (Ti3SiC2).
KEYWORDS: ball burnishing, slide burnishing, surface topography, aluminium alloy
BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:
- Przybylski W. „Technologia obróbki nagniataniem”. Warszawa: Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, 1987.
- Kalisz J. „Nagniatanie płaskich powierzchni frezowanych”. XII Konferencja Naukowa "Technologia obróbki przez nagniatanie" TON'14. Mechanik. R. 87, nr 11CD (2014): s. 937/118÷129.
- Kalisz J., Żak K., Grzesik W., Czechowski K. „Characteristics of surface topography after rolling burnishing of EN AWALCu4MgSi(A) aluminium alloy”. Journal of Machine Engineering. Vol. 15, No. 1 (2015): pp. 71÷80.
- Czechowski K., Kalisz J. „Wybrane aspekty procesu nagniatania”. Mechanik. R. 88, nr 5–6 (2015): s. 452÷455.