Wpływ kąta pochylenia krawędzi skrawającej frezu na proces frezowania stopu aluminium AlZn5.5MgCu *
The influence of the angle of inclination cutting edge milling cutter on the milling of AlZn5.5MgCu aluminum alloy
Mechanik nr 07/2019 - Obróbka skrawaniem
STRESZCZENIE: Przedstawiono wpływ kąta pochylenia krawędzi skrawającej frezu na proces frezowania stopu aluminium AlZn5.5MgCu. Badania przeprowadzono dla dwóch frezów palcowych, trzyostrzowych, o różnym kącie pochylenia krawędzi skrawającej. Zarejestrowano składowe siły skrawania oraz parametry chropowatości powierzchni.
SŁOWA KLUCZOWE: frezowanie, aluminium, frez
ABSTRACT: The article presents the influence of the angle of inclination cutting edge milling cutter on the milling process of AlZn5.5MgCu aluminum alloy. The study was carried out for two finger mills, three blades with different angle of inclination of the cutting edge. In experimental investigations, the components of cutting forces and surface roughness parameters were registered.
KEYWORDS: milling, aluminum, milling cutter
BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:
[1] Burek J., Żyłka Ł., Płodzień M., Buk J. „Wpływ zarysu ostrza frezu na kształtowanie wiórów w wysokowydajnym frezowaniu stopu aluminium”. Mechanik. 8–9 (2016): 1216–1217.
[2] Burek J., Żyłka Ł., Gdula M., Płodzień M. „Wpływ zarysu linii ostrza frezu na siłę skrawania w procesie wysokowydajnej obróbki stopu AlZn5.5MgCu”. Mechanik. 8–9 (2015): 275–284.
[3] Burek J., Żyłka Ł., Płodzień M., Sułkowicz P., Buk J. „Wpływ kąta pochylenia krawędzi skrawającej frezu na proces odprowadzania wiórów ze strefy skrawania”. Mechanik. 11 (2017): 962–964.
[4] Kuczmaszewski J., Zaleski K. „Obróbka skrawaniem stopów aluminium i magnezu”. Lublin: OWPL, 2015.
[5] „Obróbka skrawaniem i narzędzia skrawające”. Praca zbiorowa pod red. W. Olszaka, K. Marchelki. Wyd. 1. Szczecin: Wydawnictwo Uczelniane Politechniki Szczecińskiej, 1972.
[6] Grzesik W. „Podstawy skrawania materiałów metalowych”. Wydawnictwa NTW, 1998.
DOI: https://doi.org/10.17814/mechanik.2019.7.47
* Artykuł recenzowany