ENG FB kontakt

27.11.2024

Strona główna Listopad 2017 Wpływ parametrów szlifowania na chropowatość powierzchni stali 1.0562 w stanie zmiękczonym *

Wpływ parametrów szlifowania na chropowatość powierzchni stali 1.0562 w stanie zmiękczonym *

Influence of grinding parameters on the surface roughness of steel 1.0562 in the softened state

Mariusz Deja, Piotr Waszczur, Karolina Wszelak   |   04-11-2017

Mechanik nr 11/2017 - Obróbka - inne rodzaje

STRESZCZENIE: Przedstawiono wyniki badań procesu szlifowania elementów konstrukcyjnych ze stali stopowej 1.0562 w stanie zmiękczonym. Przeanalizowano wpływ głębokości szlifowania ae i prędkości posuwu wzdłużnego przedmiotu vft na chropowatość powierzchni. Zaprezentowano wartości parametrów chropowatości Ra, Rz i Rt możliwe do uzyskania w przyjętych warunkach badań.

SŁOWA KLUCZOWE: szlifowanie płaszczyzn, prędkość posuwu wzdłużnego, głębokość szlifowania, parametry chropowatości powierzchni

ABSTRACT: Results from testing the grinding process of structural elements made of alloy steel 1.0562 in the softened state are presented. Influence of the grinding depth ae and the longitudinal feedrate of the workpiece vft on the surface roughness is analyzed. Roughness values of Ra, Rz and Rt were considered available to obtain under accepted test conditions.

KEYWORDS: surface grinding, feed speed, depth of grinding, surface roughness parameters

BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:

  • Janardhan M. „An integrated evaluation approach for modelling and optimization of surface grinding process parameters”. Materials Today: Proceedings. 2 (2015 ): s. 1622–1633.
  • Oczoś K.E., Porzycki J. „Szlifowanie: podstawy i technika”. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, 1986.
  • Puertoa P. et al. „Evolution of surface roughness in grinding and its relationship with the dressing parameters and the radial wear”. Procedia Engineering. 63 (2013): s. 174–182.
  • Tyuhta A.V., Vasilenko Y.V., Kozlov A.M. „Ways to enhance environmental flat grinding by improving the technology of the coolant supply”. Procedia Engineering. 150 (2016): s. 1073–1080.
  • Uhlmann E. et al. „Influence of rail grinding process parameters on rail surface roughness and surface layer hardness”. Wear. 366–367 (2016): s. 287–293.
  • Zhaohui Deng et al. „Study on the model of high efficiency and low carbon for grinding parameters optimization and its application”. Journal of Cleaner Production. 137 (2016): s. 1672–1681.

DOI: https://doi.org/10.17814/mechanik.2017.11.164

Pobierz plik / download

PL: Mariusz Deja, Piotr Waszczur, Karolina Wszelak: Wpływ parametrów szlifowania na chropowatość powierzchni stali 1.0562 w stanie zmiękczonym (PDF, ~0,9 MB)

ENG: Mariusz Deja, Piotr Waszczur, Karolina Wszelak: Influence of grinding parameters on the surface roughness of steel 1.0562 in the softened state (PDF, ~0,8 MB)

Strona główna Listopad 2017 Wpływ parametrów szlifowania na chropowatość powierzchni stali 1.0562 w stanie zmiękczonym *

Nasi partnerzy