ENG FB kontakt

21.12.2024

Strona główna Sierpień-Wrzesień 2024 Wpływ zużycia pojedynczego ziarna na jakość warstwy wierzchniej hartowanej stali nierdzewnej podczas szlifowania na sucho

Wpływ zużycia pojedynczego ziarna na jakość warstwy wierzchniej hartowanej stali nierdzewnej podczas szlifowania na sucho

Krzysztof Jemielniak   |   29-08-2024

Mechanik nr 08/09/2024 - Z działalności CIRP

STRESZCZENIE:

Zrozumienie zjawiska zużycia ziarna i wynikających z niego mechanizmów usuwania materiału ma kluczowe znaczenie dla zwiększenia wydajności szlifowania na sucho. Tu przedstawiono analizę szlifowania pojedynczym ziarnem pod kątem zmian termomechanicznych wywołanych zużyciem ziarna i wynikającej z tego jakości warstwy wierzchniej dla ceramicznych ziaren z korundu i CBN.

BIBLIOGRAFIA / BIBLIOGRAPHY:

Liming Shu, Zhenlong Fang, Chao Wang, Toshifumi Katsuma, Bi Zhang, Naohiko Sugita. “Effect of single-grit wear on surface integrity of hardened stainless steel in dry grinding”. CIRP Annals – Manufacturing Technology. 72 (2023): 259–262, https://doi.org/10.1016/j.cirp.2023.04.083.

 

Pobierz plik / download

Krzysztof Jemielniak: Wpływ zużycia pojedynczego ziarna na jakość warstwy wierzchniej hartowanej stali nierdzewnej podczas szlifowania na sucho (PDF, ~1,7 MB)

Strona główna Sierpień-Wrzesień 2024 Wpływ zużycia pojedynczego ziarna na jakość warstwy wierzchniej hartowanej stali nierdzewnej podczas szlifowania na sucho

Nasi partnerzy